Tipikus hibák az önéletrajzban és a motivációs levélben, amelyek rontják az elhelyezkedési esélyeket

Tipikus hibák az önéletrajzban és a motivációs levélben, amelyek rontják az elhelyezkedési esélyeket

Az álláskeresés során meglehetősen frusztráló tud lenni, mikor a jelentkezésünk benyújtását követően nem érkezik megkeresés, vagy ha mégis, akkor is egy elutasítással szembesülünk. Az elhelyezkedési nehézségek persze sok mindenre visszavezethetőek, amelyek között az önéletrajzzal és a motivációs levéllel kapcsolatos gyakori hibák is megjelennek, mint hátráltató tényezők.   

Ezen dokumentumaink keltik ugyanis a rólunk alkotott első benyomást a munkaadókban, így korántsem mindegy azok minősége. A következőkben ezért bemutatjuk azokat a gyakori hibákat a CV és a kísérőlevél kapcsán, amiket mindenképpen igyekezzünk elkerülni annak érdekében, hogy ne hulljunk ki az első rostán, és legyen esélyünk egy állásinterjús bizonyításra, ahol szakmai és személyes értelemben is átfogóbban bemutatkozhatunk.

Jellemző hibák az önéletrajzban

Az önéletrajzok egyik leggyakoribb és leginkább szembetűnő hibáját a hanyag szerkesztés jelenti.  Egy rosszul megszerkesztett CV gyakorlatilag pillanatok alatt elkaszálhatja az esélyeinket, hisz az igénytelen szerkesztésmód aligha gerjeszt bizalmat a HR-esben. Hasonló a helyzet a túltolt formázás esetében is. Persze minden lehetőségünk adott, hogy játszunk a színekkel, betűtípusokkal, különlegesebb megoldásokkal, ugyanakkor arra mindenképpen figyeljünk, hogy mindez ne menjen az olvashatóság rovására. Több tucat, vagy akár több száz önéletrajz beérkezése esetén ugyanis a toborzóknak első körben nincs idejük arra, hogy hosszasan böngésszék a beérkezett anyagokat. Csak néhány percet töltenek egy-egy CV átfutásával, vagyis fontos, hogy olyan dokumentumot állítsunk össze, ami úgymond vezeti a szemet, letisztult és átlátható.

Hasonlóan súlyos, az esélyeket jelentősen negatív irányba befolyásoló baklövésnek számítanak az elgépelések, nyelvtani hibák is. Előbbiek ugyanis a hanyagságunkról és felületességünkről, míg utóbbiak a gyenge írásbeli kommunikációs képességeinkről tanúskodhatnak. Ennek megelőzése érdekében a beküldés előtt mindenképpen olvassuk át többször is az önéletrajzunkat, sőt, a „több szem többet lát” elv mentén ellenőriztessük is azt valamely ismerősünkkel. Bátran használjuk továbbá a Magyar Tudományos Akadémia ellenőrző rendszerét azon szavakhoz, melynek helyesírásában bizonytalanok vagyunk. Ha pedig még inkább biztosra szeretnénk menni, érdemes lehet kinyomtatni is a CV-t, hisz papíralapon sokszor könnyebben észrevesszük az egyes hibákat, mint digitális formában.

Persze nem csak a szerkesztés és a helyesírás tekintetében szoktak a pályázók hibákat elkövetni, hanem gyakran a tartalom is mellé megy. Ezek közül is az egyik legtipikusabb, mikor az önéletrajznak nincs fókusza, túlságosan általános. Ebbe a hibába általában azok esnek, akik mindegyik álláslehetőségre ugyanazt a CV-t küldik, és meg sem próbálják az adott álláslehetőség követelményeire szabni azt. Ez azért hiba, mert számos vállalatnál a beérkező önéletrajzok először egy automatizált szűrésen esnek át, aminek során a munkáltatók bizonyos kulcsszavakat keresnek. Ezek a kulcsszavak pedig jellemzően az álláshirdetésben is szerepelnek, vagyis ahhoz, hogy felkeltsük a munkáltató érdeklődését, használnunk kell azokat a CV-nkben például a korábbi tapasztalataink bemutatásakor, elsajátított kompetenciáink taglalásakor.

Hibának számít mindemellett a túl hosszú, illetve a túl rövid terjedelem is. Ügyeljünk tehát arra, hogy az önéletrajzunk minimum egy, maximum két oldalt vegyen igénybe. Túlságosan hosszú CV esetén gondoljuk végig, hogy vajon a megadott információink mindegyike releváns-e a megpályázott pozíciót illetően. A régmúlt munkatapasztalatokat például nem biztos, hogy érdemes akkora részletességgel kifejtenünk, mint azt utóbbi években folytatott tevékenységeinket. Ha pedig az ellenkező eset áll fenn, vagyis pályakezdőként nem igazán tudunk mit írni az önéletrajzunkba, akkor legyünk kreatívak: a korábbi diákmunkák, a gyakornoki- és önkéntes munkák, az iskolai projektekben szerzett tapasztalatok és elért eredmények ugyanis mind-mind olyan információk, amelyek elférnek egy pályakezdő CV-ben és emelhetik a tartalmat.

oneletrajz-es-motivacios-level-hibak

Gyakori hibák a motivációs levélben

A motivációs levél tipikus hibái között szintén meg lehet említeni a helyesírással, illetve szerkesztéssel kapcsolatos mellényúlásokat, amiket sok pályázó elkövet. Utóbbi kapcsán talán még azt érdemes megemlíteni és leszögezni, hogy a motivációs levél egy hivatalos levéltípus, benne a hivatalos levelekre jellemző összes formai elemmel, beleértve a feladót, címzettet, tárgyat, megszólítást és a záró formulát.  Ezt mindenképpen tartsuk szem előtt a megírásakor! Ügyeljünk továbbá arra, hogy tartalmi tekintetben ne ismételjük meg az önéletrajzunkat. A kísérőlevélnek ugyanis pont, hogy egyfajta kiegészítő szerepet kell betöltenie, vagyis fókuszáljunk arra, hogy olyan információkat osszunk meg, amik a CV-ben nem szerepelnek. Ezek lehetnek például az egyes pozíciókban elért eredményeink. Itt azonban egyúttal figyeljünk, hogy ne essünk bele egy szintén jellemző hibába, vagyis hogy a levelünk túlságosan átmegy önfényezésbe. Legyünk persze büszkék mindezekre, azonban próbáljuk inkább tárgyilagosan megközelíteni a dolgot az elragadottság helyett. Ezt betartva sokkal szimpatikusabb benyomást keltünk majd a munkaadóban.

KaposvarAlas.hu / N.G.