Maximalizáld az elhelyezkedési esélyeidet Kaposváron: készíts ütős álláspályázati anyagot!

Maximalizáld az elhelyezkedési esélyeidet Kaposváron: készíts ütős álláspályázati anyagot!

Az álláskeresés gyakorlatilag egy állandó versenyhelyzet, melynek során több tucat, adott esetben több száz pályázóval kell felvenni a versenyt minden egyes jelentkezés során. Ezen jelentkezések elbírálását több tényező is befolyásolja, amelyek között mindenképpen megjelenik a benyújtott pályázati anyagok minősége is mint fontos, a következő fordulóba való bejutás lehetőségét meghatározó szempont.

A következőkben sorra vesszük, hogy pontosan milyen elemekből is tevődhet össze egy álláspályázati anyag, valamint néhány jótanáccsal is szolgálunk azok elkészítését, kialakítását illetően. Az ugyanis rendkívül fontos, hogy álláskeresőként nagy gondot fordíts ezen anyagaid minőségi összeállítására, máskülönben jelentős hátránnyal fogsz indulni a nyitott pozíciókért vívott versenyekben.

A kihagyhatatlan önéletrajz

Az önéletrajz az álláspályázati folyamat nélkülözhetetlen eleme. Ez az a dokumentum, aminek révén a toborzók egy átfogó képet kaphatnak a jelöltek karrierútjáról, felkészültségéről és az egyes személyes kvalitásaikról. A CV összeállításakor elsősorban a letisztultságra és átláthatóságra érdemes törekedned, valamit arra, hogy minden olyan információt feltüntess, ami releváns lehet az adott pozíció szempontjából, és minden olyat kiszűrj, ami felesleges és nem oda illő. A tartalmat továbbá jelentős mértében befolyásolja, hogy pontosan milyen típusú önéletrajzot választasz, bár ettől függetlenül vannak bizonyos alapinformációk, amiket minden esetben javasolt feltüntetni. Ezek közé tartoznak például a személyes adatok, szakmai tapasztalatok, tanulmányok, nyelvtudás, képességek és készségek, valamint a kiegészítő információk. Mindezt persze akár további információkkal is kiegészítheted, például egy rövid bemutatkozással, karriercélod meghatározásával, vagy a hobbijaid, érdeklődési köröd ismertetésével.

A szerkesztést tekintve – amint arra fentebb is utaltunk – mindenekelőtt az áttekinthetőséget érdemes szem előtt tartanod, a toborzóknak ugyanis sokszor nincs idejük arra, hogy hosszasan bogarásszák a CV-ket. Ettől függetlenül persze alkalmazhatsz kreatív megoldásokat, játszhatsz a színekkel és a betűtípusokkal, továbbá meríthetsz ötleteket az egyes önéletrajz sablonokból. Ezek használata kapcsán ugyanakkor mindig vedd figyelembe, hogy pontosan milyen állásra is jelentkezel, vagyis a tartalmi szempontok mellett az önéletrajz összeállításának tekintetében is igyekezz reflektálni a megpályázott munkakör követelményeire. Egy konzervatívabb, hivatali vagy banki pozíció esetében például érdemes mellőzni az extrém megoldásokat, míg egy marketinges lehetőség kapcsán lehet, hogy pont az önéletrajzod kreatív elemei kelti majd fel a munkáltató érdeklődését.  

Motivációs levél az átfogóbb bemutatkozás érdekében

Az önéletrajz alkalmas arra, hogy összefoglalja az addigi karriered fontosabb állomásait, eredményeit és az ennek során elsajátított képességeid, ugyanakkor formai kötöttségeiből adódóan nem teszi lehetővé, hogy részletesebben, a személyes tulajdonságaid tekintetében is megismertesd magad a munkáltatóval. Éppen ezért tanácsos a CV mellé motivációs levelet is készíteni, ami gyakorlatilag egy hivatalos levél, benne a hivatalos levelekre jellemző összes formai elemmel, úgy mint: feladó, címzett, tárgy, megszólítás, záró formula. A dokumentum célja alapvetően annak demonstrálása és megfogalmazása, hogy miért szeretnél az adott cég kötelékeiben dolgozni, és hogy miért gondolod úgy, hogy alkalmas lennél a pozícióra.

Persze mindezt javasolt igényesen felvezetni is, vagyis bevezetőként leírhatod például, hogy hol találkoztál a hirdetéssel, és hogy miért keltette fel az érdeklődésed. Ezután rátérhetsz a korábbi szakmai tapasztalataidra, elsajátított képességeidre, elért eredményeidre és minden olyan tényezőre, ami releváns lehet az adott munkakört illetően és az alkalmasságodat bizonyítja. Fontos mindazonáltal szem előtt tartanod, hogy a motivációs levél nem az önéletrajzban szereplő információk megismétlését szolgálja, vagyis mindenképpen próbálj olyan újdonságokat belecsempészni a leveledbe, amelyek kiegészíthetik az önéletrajzod tartalmát és egyúttal felkelthetik a toborzók érdeklődését. A dokumentumot végül tanácsos pozitív kicsengésű és cselekvésre buzdító sorokkal zárni, melyekben reményedet fejezed ki például a mielőbbi megkeresés, esetleg egy állásinterjús részvétel lehetőségével kapcsolatban.

Motivációs levél készítés

A korábbi munkáltató ajánlása, azaz a referencialevél

Általánosságban Magyarországon, így természetesen Kaposváron sem túl elterjedt a referencialevelek használata, vagyis nagy előnyre tehetsz szert a többi pályázóval szemben, ha sikerül egy ilyet beszerezned a korábbi munkáltatódtól. Fontos tudnivaló, hogy a referencialevél esetében is egy formális dokumentumról beszélünk, tehát annak az üzleti levelezés formai követelményeihez kell igazodnia. A tartalmát tekintve egy ilyen jellegű levélben egyrészt szerepelnek információk a kiállító személyével kapcsolatban, vagyis például a pozíciójára, illetve az ajánlott személlyel való munkahelyi hierarchikus kapcsolatára vonatkozóan. Másrészt pedig felvázolásra kerül az ajánlott személy által betöltött munkakör, az ahhoz tartozó felelősségek, továbbá az abban való helytállás sikeressége is, kitérve például a munkavállaló erősségeire, elért eredményeire, elsajátított kompetenciáira. Összességében tehát a munkahelyváltás során érdemes lehet tenni egy próbát a referencialevél ügyében, az ugyanis remekül alátámaszthatja az önéletrajzot és az abban szereplő információkat.   

Szakmaiságot tükröző LinkedIn profil

A LinkedIn a legnagyobb és legfontosabb szakmai közösségi portál, ahol a felhasználók profilját gyakorlatilag az önéletrajzuk képezi. Érdemes nagy hangsúlyt fordítani ennek a profilnak a minőségi kidolgozására, hogy az elérhetőségét aztán a saját szerkesztésű CV-dben is feltüntethesd. Ehhez fontos lehet egy figyelemfelkeltő headline-t készítened, az első benyomást ugyanis javarészt a profilod címsora határozza meg. Fordíts továbbá nagy hangsúlyt a profilképedre is: válassz minőségi, nagy felbontású képet, ami hivatalos, azonban egyúttal barátságos is. A szakmai tapasztalataidat pozíciónként igyekezz maximum 4-5 mondatban összefoglalni, közben ügyelve a szakmailag fontos kulcsszavak szerepeltetésére. Hasonlóan járj el az összefoglalás (summary) megírásakor is, azaz fogd rövidre, ugyanakkor legyél hatásos, bátran említsd meg az erősségeidet, eredményeidet. Fontos továbbá, hogy a képességek listájába próbálj meg keresőoptimalizálási szempontból releváns skilleket felvenni, hogy rád találhassanak a fejvadászok. Mindemellett pedig maradj aktív, posztolj szakmai témákban és építs kapcsolatokat, hogy ezeket minél többen elérjék.   

KaposvarAllas.hu / N.G.