Változatos logisztikai állást keresel Kaposváron? A fuvarszervezői munkakör lehet az ideális választás!

Változatos logisztikai állást keresel Kaposváron? A fuvarszervezői munkakör lehet az ideális választás!

A logisztikai álláshirdetések egyik gyakran visszatérő szereplője a fuvarszervezői pozícióra vonatkozó lehetőségek. Betöltőire országszerte, így természetesen Kaposváron is hatalmas szükség van, hisz a szállítmányozás hatékony megszervezése és koordinálása alapvető fontossággal bír a logisztikai folyamatokat tekintve. Ez egyben előrevetíti, hogy a pozíció rendkívül nagy felelősséggel jár, amely feladatainak ellátására korántsem alkalmas bárki.

A következőkben összefoglaljuk, hogy pontosan milyen tevékenységeket is foglal magában ez felelősségteljes munkakör, és melyek azok a kompetenciák, illetve személyes tulajdonságok, amik alkalmassá tesznek valakit erre a pozícióra. Mindemellett pedig egyéb, többek között Kaposváron is elérhető logisztikai állásokról is szó esik majd.

A fuvarszervező feladatai

A fuvarszervező az a logisztikai pozíciót betöltő munkavállaló, aki egy fuvarozó cég alkalmazásában állva megszervezi és lebonyolítja az áruk szállítását a feladóhely és a célállomás között. Gyakorlatilag tehát egyfajta közvetítőként funkcionál, és a fuvarozóval, illetve a fuvaroztatóval együttműködésben dolgozik. A szervezési tevékenységei több részfeladatból tevődnek össze, aminek első lépése az információgyűjtés. Ennek során a fuvarszervező megbizonyosodik a szállítani kívánt áruról, a feladó- és célállomásról, az átvételről, valamint a határidőkről.

Ezt követően jönnek a konkrét, az áruszállítás koordinálását, menedzselését magában foglaló feladatok. Ide tartozik például a szállítási idő és útvonal meghatározása, továbbá a költségkalkuláció elkészítése is, amit aztán a fuvarszervezőnek továbbítania kell a megrendelő felé. A megrendelő jóváhagyása után a fuvaros megbízása jelenti a következő fontos teendőt, majd a különböző adminisztrációs feladatok következnek. Ebbe beletartozik például a szállítólevelek és számlák kiállítása, a rakománylista elkészítése, illetve a vámpapírok beszerzése is. A már folyamatban lévő szállítás során a fuvarszervezőnek fontos felelőssége a fuvarosokkal való kapcsolattartás, valamint a társosztályokkal, ügyfelekkel való együttműködés is. Utóbbit már csak azért is fontos kiemelni, mert sok esetben az ügyfélreklamációk és ügyfélpanaszok kezelése ugyancsak a fuvarszervező munkájának részét képezi.  

A fuvarszervezői pozíciók elvárásai

Valamennyi fuvarszervezői állás kapcsán alapvető elvárásként fogalmazódik meg a középfokú végzettség megléte, továbbá kétségkívül előnynek számít, ha valaki felsőfokú képesítéssel is rendelkezik. A kompetenciák tekintetében, a belföldi és nemzetközi fuvarozással is foglalkozó vállalatoknál elengedhetetlen készség az idegen-nyelvtudás, azon belül is főként az angol vagy német, de ez természetesen függ a cég partnereitől is. A megannyi adminisztratív teendő okán az alapvető elvárások között lehet még említeni az MS Office felhasználói szintű ismeretét, valamint az EKÁER rendszer működtetésében szerzett tapasztalat sem egy utolsó szempont a kiválasztás során.  

Persze az elsajátított kompetenciák mellett bizonyos interperszonális készségekre, azaz soft skillekre is szükség van a helytálláshoz. Ezek közül is elsőként a kiváló szervezőképességet érdemes megemlítenünk, aminek fontosságát már maga a pozíció megnevezése is előrevetíti. Egy flotta irányítása, a fuvarok szervezése és kézbentartása korántsem egyszerű feladat, egy fuvarszervezőnek mégis képesnek kell lennie átlátnia, megértenie és hatékonyan kontrollálnia a folyamatokat, amihez elengedhetetlen ezen kvalitás. Fontos továbbá a kiváló kommunikációs képesség is, ami a sofőrökkel, ügyfelekkel és a társosztályokkal való kapcsolattartás szempontjából bír alapvető fontossággal. Nem feledkezhetünk meg ezek mellett a precizitásról és az alaposságról sem, lévén a fuvarok állandó nyomon követése, a határidők betartása és a fuvarok gördülékeny lebonyolításának biztosítása állandó odafigyelést, és rendkívül alapos munkavégzést kíván. Ettől függetlenül persze a szállítások során számos alkalommal merülhetnek fel különböző nehézségek, kiküszöbölendő problémák, vagyis a kiváló problémamegoldó képesség szintén egy olyan kvalitás, ami szükséges ehhez a pozícióhoz.  

Logisztikai munkakörök

Egyéb, akár Kaposváron is elérhető logisztikai munkakörök

A fuvarszervezés mellett természetesen számos egyéb munkakörben is el lehet helyezkedni a logisztika területén, mind Kaposváron, mind pedig országos viszonylatban. Példaként lehetne említeni a gyakran hirdetett logisztikai ügyintézői pozíciót, ahol a napi feladatokat többek között az áru- és alapanyagbeszerzés, az elosztás koordinálása, a költséghatékonyság elősegítése és a szállítmányozással kapcsolatos ügyintézés teszi ki. Hasonlóan nagy rendszerességgel lehet találkozni beszerzői állásokkal is, amely munkakör betöltőinek feladata például a beszerzési stratégia kialakítása, a potenciális beszállítók felkutatása, a beszállítói ártárgyalások lebonyolítása, majd a szerződéskötés, illetve a megrendelés. Persze a logisztikán belül nem csak szellemi, hanem fizikai munkakörben is van mód az elhelyezkedésre. A potenciális lehetőségek közül különösen a raktárosi munkákat lehet érdemes figyelni, a raktárosokra ugyanis nagy igény mutatkozik országszerte. Feladataik főként az áruk fogadása, átvétele, illetve a raktáron belüli mozgatása köré összpontosulnak, vagyis a legtöbb esetben szükség van targoncás jogosítványra ezen állások betöltéséhez.

KaposvarAllas.hu / N.G.