Meghatározó soft skillek 2023-ban, amelyek Kaposváron is nélkülözhetetlenek

Meghatározó soft skillek 2023-ban, amelyek Kaposváron is nélkülözhetetlenek

A munkaerőpiaci boldogulásunkat egyéb tényezők mellett a képességeink összessége határozza meg. Ennek hallatán a legtöbben jó eséllyel a szakmai kompetenciákra gondolnak elsősorban, ami helytálló is, hisz a szakmai felkészültségünk valóban górcső alá kerül valamennyi álláspályázás során. A kvalitások összessége azonban itt még korántsem ér véget, ugyanis az interperszonális készségek, azaz a soft skillek szintén megkerülhetetlen tényezőt jelentenek álláskereséskor.

A következőkben bemutatjuk, hogy pontosan mit is értünk a soft skillek alatt, és hogy ezen fogalom alá tartozó személyes tulajdonságok közül melyek a leginkább keresettek 2023-ban. Mindemellett szót ejtünk majd a soft skilljeink fejlesztésének lehetőségeiről is, továbbá arról, hogy miként adjunk számot róluk önéletrajzunkban, motivációs levelünkben.

Mik azok a soft skillek? Miért fontosak?

Soft skillek, vagyis puha készségek alatt azon tulajdonságokat és készségeket értjük, amelyek főként a személyiségünkből eredeztethetők és mérésük közel sem egyértelmű. A megértést segíti, ha ezen kvalitásokat szembe állítjuk a hard skillek (kemény készségek) kategóriájával, amire éppen ezek ellenkezője igaz: elsajátításuk tanulás útján történik és a tudásszint mérése könnyedén kivitelezhető. Gondoljunk csak a nyelvismeretre mint tipikus hard skillre, aminek szintje a nyelvvizsga tesztek révén meglehetősen jól behatárolható. A hard skillek tehát magukban foglalják mindazon kompetenciákat, amiket az iskolapadban, különböző oktató anyagokon keresztül, esetleg tapasztalat útján sajátítottunk el, s amely tudásunk bármikor objektív módon felmérhető.  

A soft skillekről ez már korántsem mondható el, vagyis ezen kvalitások sokkal kevésbé kézzelfoghatóak. Ide ugyanis azon készségek tartoznak, amiket a mindennapi interakcióinkban alkalmazunk, például kapcsolatteremtés, beilleszkedés, együttműködés céljából. Az pedig könnyedén belátható, hogy a kommunikációs képességekről vagy csapatjátékos attitűdről sokkal nehezebb tényszerű állításokat tenni, mint a nyelvtudásról, szoftverismeretről vagy bármilyen egyéb tanult kompetenciáról. Mindazonáltal a soft skillek fontosságát és létjogosultságát aligha lehet elvitatni, sőt, bizonyos helyzetekben ezen készségek döntő jelentőséggel bírnak. Elég, ha csak egy tárgyalás lebonyolítására, munkahelyi problémamegoldásra vagy egy csapat irányítására gondolunk, mikor is a szakmai ismereteken túl a munkavállaló személye is előtérbe kerül.   

Legkeresettebb soft skillek 2023-ban

A soft skilleket tekintve a kiváló kommunikációs képesség mindig is sok pozíció esetében jelent meg követelményként, s ez várhatóan nem is fog változni a közeljövőben. A készség kapcsán fontos leszögezni, hogy az nem merül ki csupán a választékos beszédben. A legtöbb munkáltató ugyanis jóval többet vár ennél: a hatékony írásbeli kommunikáció, a prezentáló képesség, valamint az aktív hallgatás képessége mind-mind részét képezheti ezen elvárásának. Ugyancsak gyakran szerepel a követelmények listájában az önállóság, valamint a proktivitás is, hisz a felgyorsult üzleti életben a cégek azokat a munkavállalókat keresik, akik egyedül is feltalálják magukat, és nem csak folyamatos iránymutatás alapján képesek dolgozni.  

Ezzel együtt persze a csapatmunkáról és a csapatjátékos attitűdről sem feledkezhetünk meg, főleg annak tudatában, hogy manapság számos pozíció esetében kisebb-nagyobb csapatban történik a munkavégzés. Éppen ezért számítsunk rá, hogy az állásinterjúk alkalmával jó eséllyel szó esik majd arról, hogy miként tudunk másokhoz alkalmazkodni, mennyire vagyunk együttműködőek. Fontos és elvárásként 2023-ban is gyakran megjelenő soft skill mindemellett a szervezőképesség és a hatékony időmenedzsment is, amely kvalitásokra elsősorban a határidők betartása és a munkafolyamatok tempójának eredményes felvétele érdekében van szükség. Végezetül pedig nem hagyhatjuk ki a sorból a problémamegoldó és döntéshozatali képességet sem, hisz megannyi olyan munkakört lehetne említeni, ahol naponta történnek váratlan események, amik gyors és egyúttal határozott beavatkozást követelnek a munkavállalóktól.  

Legkeresettebb soft skillek

Hogyan lehet a soft skilleket fejleszteni?

Akárcsak egy-egy hard skill, a soft skillek is fejleszthetőek. Ehhez persze szükség van önismeretre és önkritikára, hisz ezek révén tudjuk felismerni, ha valamelyik készségünk terén nem vagyunk a toppon. A soft skillek ugyanis – ahogy a korábbiakban is említettük – nem igazán mérhetőek és skálázhatóak, így az egyes gyengeségeinket magunknak kell észrevennünk és tudatosítanunk. Ha ezt sikerül megtennünk, könnyen a fejlődés útjára léphetünk, például úgy, hogy:

  • folyamatosan figyeljük a környezetünk reakcióit a cselekedeteinkre, megnyilvánulásainkra, s ezekből leszűrjük a tanulságokat,

  • rendszeresen kipróbáljuk magunkat komfortzónán kívüli helyzetekben,

  • nyitottan és nem elutasítóan állunk a mások által adott visszacsatolásokhoz,

  • igyekszünk minél jobban megismerni magunkat,

  • törekszünk a kritikus gondolkodás képességének elsajátítására.

Soft skillek az önéletrajzban, motivációs levélben

Magától értetődő, hogy a pozitív tulajdonságainkat szerepeltetni szeretnénk a pályázati anyagunkban. Erre természetesen meg is van a lehetőségünk, ugyanakkor arra mindenképpen ügyeljünk, hogy például az önéletrajzban semmi esetre se kezdjünk hosszas felsorolásokba, az ugyanis rendkívül sablonossá teheti a CV-t, nem beszélve arról, hogy némi önteltségre is utal. Ehelyett inkább válasszuk ki azt a 2-3 személyes tulajdonságunkat, amik a leginkább összhangban vannak az álláshirdetésben szereplő elvárásokkal, s azokat hangsúlyozzuk. Tanácsos továbbá ezeket a soft skilleket nem csak úgy odavetni, hanem a meglétüket egy-egy információval alá is támasztani. Erre az önéletrajz nyilvánvalóan korlátozott lehetőségeket nyújt, ellenben a motivációs levéllel, ahol hosszabban is kifejthetjük, hogy milyen tapasztalataink bizonyítják adott esetben az erős kommunikációs készség, a csapatjátékos attitűd vagy a vezetői képesség meglétét. Mindenképpen érdemes tehát elkészítenünk ezt a dokumentumot, ha a nagyobb hangsúlyt szeretnénk fordítani a soft skilljeink bemutatására.

KaposvarAllas.hu / N.G.