Minőségellenőri munkakör: a pozíció, ahol a precizitás alapvető elvárás

Minőségellenőri munkakör: a pozíció, ahol a precizitás alapvető elvárás

A gyártási folyamatok során a mennyiség mellett a minőség is egy meghatározó és elhanyagolhatatlan tényező. Elvégre hiába hozza a gyártósor az előirt számokat, ha közben a termékek minőségét rendszeresen kritika éri az ügyfelek, vásárlók oldaláról. Ez ugyancsak egy kedvezőtlen, jelentős veszteségeket eredményezhető helyzet, arról nem is beszélve, hogy az adott vállalat megítélését is negatív módon befolyásolja.

Ennek elkerülése érdekében a cégek nagy hangsúlyt fordítanak termékeik kvalitásának monitorozására, amely folyamatban tevékeny és meghatározó szerepet játszanak a minőségellenőrök. A következőkben összefoglaljuk, hogy ez milyen jellegű feladatokat is foglal magában, valamint bemutatjuk, hogy melyek azok a kompetenciák, amik alkalmassá tesznek valakit erre a pozícióra. Emellett pedig egyéb gyári munkákról is szó esik majd.

A minőségellenőrök feladatai

A minőségellenőrök alapvető feladatát a gyártásközi alapanyagok, félkész- és késztermékek minőségének vizsgálata, valamint az esetlegesen felmerülő hibák kiszűrése jelenti.  Mindezt megadott szabványelőírások és specifikációk alapján teszik, amely dokumentumok a tervező által elvárt minőséget és rendeltetésszerű működést taglalják. Az ezeknek való megfelelést a minőségellenőrök különböző technikák, mérőgépek és mérőprogramokon keresztül tesztelik, majd a kapott eredményeket rögzítik és a hibás termékeket jegyzőkönyvbe veszik. Feladatuk továbbá a gyártási hibák okainak felderítése is, azaz nyomon követik gyártókörnyezet működését, és adott esetben javaslatokat tesznek a vezető számára az egyes munkafolyamatok kivitelezését illetően. Mindemellett pedig akár a reklamációkezelés is a munkakörük részét képezheti, melynek során hibaanalízist kell végezniük, s fel kell tárniuk a termékkel kapcsolatban fennálló probléma okozóját, illetve dokumentálniuk kell azt.

A minőségellenőr pozícióhoz szükséges kvalitások

A minőségellenőri pozíciók esetében egy nagy felelősséggel járó munkakörről beszélünk, amelynek kapcsán a középfokú végzettség alapvető elvárásként fogalmazódik meg. A tapasztalat tekintetében nem tehetünk ilyen általános kijelentéseket: egyes munkáltatók megkövetelik az 1-2 éves szakmai jártasságot, míg mások akár pályakezdőket is foglalkoztatnak ebben a pozícióban. Az elsajátított kompetenciákat illetően pedig elsősorban a műszaki tudást, valamint az adott területhez kapcsolódó mérőeszközök ismeretét érdemes kiemelnünk, hisz ezek kalibrálása és kezelése, valamint a mérések elvégzése a minőségellenőr alapvető feladatainak részét képezi. Az ennek nyomán kapott eredményeket aztán digitálisan dokumentálnia, rögzítenie kell, vagyis a felhasználó szintű számítógépes ismeretek ugyancsak elengedhetetlen képességnek számítanak ezen munkakörben.

Persze a tanult kvalitások mellett bizonyos személyes tulajdonságokra is szükség van a helytálláshoz. Ezek közül is elsőként kiemelendő a precizitás és a pontosság, ami a pozíció ellenőrző tevékenységéből adódóan nélkülözhetetlen. Aki tehát ilyen munkára vállalkozik, annak a legkisebb eltérések, minimális különbségek sem kerülhetik el a figyelmét. Fontos továbbá a kiváló kommunikációs képesség és a csapatjátékos attitűd is, hisz a minőségellenőrnek a termelés, valamint az üzemeltetés különféle területeivel együttműködve kell dolgoznia. Nem feledkezhetünk meg a monotonitástűrésről sem, ebben a pozícióban ugyanis a feladatok gyakran ismétlődőek, és nem kimondottan változatosak. Végezetül pedig a kiváló alkalmazkodóképességet is meg kell említsük, mivel a munkavégzés jellemzően 2 vagy akár 3 műszakban történik, tehát tudni kell adaptálódni a váltott műszak jelentette kihívásokhoz.

Minőségellenőr elvárások

Egyéb betanított gyári pozíciók

A gyártás, termelés területén a minőségellenőri pozíciókon kívül természetesen számos egyéb lehetőség is adódhat az elhelyezkedésre, mind Kaposváron, mind országos viszonylatban. Példaként lehet említeni a különböző operátori állásokat, ami mondhatni az egyik leggyakrabban hirdetett gyári munka. Betöltőik, vagyis az operátorok azok, akik a gyártósor mellett tevékenykednek, továbbá a gyártósoron használt gépeket kezelik. A feladataikat különböző betanított tevékenységek teszik ki (pl. összeszerelés, gépbeállítás, dokumentálás), vagyis egy-egy ilyen állás mindössze alapfokú végzettség birtokában is megszerezhető. Hasonlóan könnyen betölthető pozíciók a különböző csomagolói munkák is, amik között lehet találni kézi és gépi csomagolásra vonatkozó lehetőséget is. Mindezek mellett pedig a gépkezelői, valamint a kisegítő raktárosi pozíciókra is érdemes rákeresniük azoknak, akik a mérsékeltebb elvárású gyári munkák után érdeklődnek.

KaposvarAllas.hu / N.G.