Állásinterjú típusok, amelyekkel Kaposváron is találkozhatsz a kiválasztás során

Állásinterjú típusok, amelyekkel Kaposváron is találkozhatsz a kiválasztás során

Az álláskeresők toborzása és kiválasztása Kaposváron is cégenként eltérő módon működik. Van, ahol gyakorlatilag egyetlen személyes felvételi beszélgetés elegendő lehet az adott állás megszerzéséhez, míg máshol a több körös interjúztatás az alkalmazott módszer. Mindez persze nagyban függ a betölteni kívánt pozíciótól is, az utóbb említett példa főként a magasabb követelményű munkakörök esetében jellemző.

Ettől függetlenül ugyanakkor álláskeresőként érdemes felkészülnöd minden eshetőségre, hisz ha egyetlen interjún kell csupán részt venned, előzetesen akkor sem tudhatod biztosan, hogy pontosan milyen típusú lesz az. A következőkben éppen ezért összefoglaljuk az állásinterjúk leggyakoribb fajtáit és azok jellemzőit, valamint néhány jótanáccsal is szolgálunk az ezekre való felkészülést illetően.

Telefonos interjú

Kaposváron is meglehetősen gyakran alkalmazott módszer, hogy a személyes találkozót egy telefonos előszűrés előzi meg. Ezt az esetek túlnyomó többségében egy HR-es végzi, aki a beszélgetés során főként a motivációról, korábbi tapasztalatokról, jövőbeli tervekről érdeklődik, illetve egy általános felvilágosítást ad a munkakörről, és az annak betöltésével járó feladatokról. Emellett gyakran a bérigény is felmerül kérdésként, továbbá a potenciális munkába állás legkorábbi időpontja felől is érdeklődhet a toborzó. A nyelvismeretet igénylő pozíciók esetében pedig szinte biztosan szóba kerül az ezzel kapcsolatos tudásszint is, sőt, akár az is előfordulhat, hogy már telefonon keresztül letesztelik azt.

Mindez azt jelenti, hogy az interjú bizonyos része lehet, hogy a munkakörhöz szükséges idegen nyelven zajlik majd. Ennek értelmében érdemes úgy alakítanod a felkészülést, hogy nem csupán magyarul, hanem az adott nyelvre lefordítva is megfogalmazol néhány válaszlehetőséget a leggyakrabban előforduló HR-es kérdésekre. Emellett tanácsos saját kérdéssekkel is készülni: példának okáért érdeklődhetsz a céges hangulatról, napi feladatokról, legfontosabb elvárásokról, valamint akár a felvételi folyamat következő szakaszaira is rákérdezhetsz. Ez utóbbi információ már csak a felkészülésed szempontjából is hasznos lehet, arról nem is beszélve, hogy így tisztább képet kaphatsz arról, hogy körülbelül milyen hosszú procedúrára számíthatsz.

Személyes állásinterjú

A személyes állásinterjúknak több fajtája is létezik, amelyek közül a leggyakoribb Kaposváron is az általános jellegű felvételi beszélgetés. Ezeken általában a HR és a szakmai oldal egyaránt képviselteti magát, vagyis a motiváción és a szakmai tapasztalatokon túl már mélyebb, az adott munkakört érintő kérdésekre is lehet számítani. Az interjú lefolyása alapvetően kétféleképpen lehetséges: egyrészt történhet amolyan beszélgetős módon, másrészt haladhat strukturált formában. Előbbi egy kötetlenebb megvalósítás, ahol a felek egymásra reflektálva kommunikálnak, míg utóbbi, vagyis a strukturált interjú esetében egy előre összeállított lista alapján kérdezz-felelek módon zajlik a felvételi.

Bármelyik típusról is legyen szó, a felkészülésed már nem alapozhatod csupán a gyakran előforduló kérdések áttekintésére. Emellett némi kutatómunkát is végezned kell, például tanácsos áttekintened a céggel kapcsolatos legfontosabb információkat, beleértve a tevékenységi körét, iparági helyzetét, szervezeti kultúráját. Érdemes továbbá megnézned a vállalat honlapján vagy közösségi média felületein elérhető képeket is, annak érdekében, hogy ezek alapján megfelelően választhasd ki az interjún viselt öltözéked. Mindemellett pedig nem árt, ha saját ötletekkel, javaslatokkal is készülsz, valamint néhány konkrét adattal és információval, amik az eddig elért sikereidet, megszerzett kompetenciáidat támasztják alá.

Videóinterjú

A videóinterjúk a lefolyásukat tekintve rendkívül hasonlítanak a hagyományos személyes állásinterjúkra, így tartalmi tekintetben az előzőekben leírtakhoz képest nem igényelnek más felkészülést. A körülményeket tekintve viszont egészen más a helyzet, hisz a beszélgetés mégiscsak az online térben zajlik le, amihez meg kell teremteni a technológiai feltételeket. Ehhez először is válaszd ki azt az eszközt, amin keresztül részt veszel majd az interjún. Ez lehet okostelefon, laptop, asztali számítógép, tablet stb., a lényeg csupán, hogy olyat válassz, amiről biztosan tudod, hogy stabil internetkapcsolattal rendelkezik, és nem fog lefagyni, illetve újraindulni.

Fontos továbbá, hogy teszteld a felvételihez használt szoftvert, aminek kilétéről az interjúztató cég biztosan tájékoztatást ad majd. Leggyakrabban egyébként a Microsoft Teams, Zoom, Skype és Google Meet alkalmazásokat használják ezen célra a vállalatok. Ha mindez megvan, akkor ne feledkezz meg a hang- és képminőség ellenőrzéséről, valamint az interjú helyszínnek helyes kiválasztásáról sem. Lehetőleg úgy próbálj meg elhelyezkedni, hogy ne legyenek a háttérben zavaró tényezők, valamint biztosított legyen a megfelelő fényellátás is, magyarán jól látszódj. Ha pedig már láthatóság, akkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a kamerát mindig szemmagasságba célszerű elhelyezni, máskülönben nem lesz túl előnyös a mutatott kép.

Videóinterjú

Assessment Center

Az Assessment Center (AC), azaz Értékelő Központ egy olyan kiválasztási procedúra, aminek során a jelentkezőknek különböző egyéni és csoportos feladatokon keresztül kell bizonyítaniuk kompetenciáikat, szakmai rátermettségüket. Ezek a feladatok rendkívül sokrétűek lehetnek, hisz többek között előfordulhatnak munkaszituációs, prezentációs és csoportos helyzetgyakorlatok is, valamint a különböző felmérők sem ritkák, beleértve például a személyiség, az érzelmi intelligencia vagy a logikai teszteket. Ha netán a kiválasztási folyamat során egy ilyen jellegű csoportos interjú is a felvételi részét képezi, akkor részvétel során a legfontosabb, hogy végig csapatjátékosként viselkedj, ne nyomj el másokat, ezzel együtt viszont merd vállalni a véleményed, meglátásaid. Emellett pedig fontos, hogy szakmai értelemben is jó teljesítményt nyújts, vagyis az ezzel kapcsolatos előzetes felkészülőrésről se feledkezz meg semmiképp.

Stresszinterjú

A stresszinterjú egy viszonylag ritkán alkalmazott interjútípus, aminek lényege, hogy különböző kellemetlen kérdéseken, szurkálódó megjegyzéseken keresztül próbára teszik a jelölt tűrőképességét, konfliktuskezelési készségét.  A módszer mára már szinte teljesen kiveszett, és korábban is csak a nagy stresszel járó, tipikusan konfliktusos (pl. ügyfélszolgálati) munkakörökben alkalmazták. Ettől függetlenül nem árt tisztába lenned a létezésével, hisz így észreveheted és felismerheted, ha esetleg mégis ilyen szituációba keverednél. A legfontosabb ilyenkor, hogy nyugodt maradj és ne ess ki az állásinterjús szerepből. Tudatosítsd magadban, hogy a piszkálódás nem neked, hanem sokkal inkább a helyzetnek szól. Ha ezt sikerül megtenned, akkor sokkal könnyebben őrizheted meg a kiegyensúlyozottságod és válaszolhatsz humorosan, frappánsan a kellemetlen kérdésekre.

KaposvarAllas.hu / N.G.