Tanácsok pályakezdőknek: így javíthatod az elhelyezkedési esélyeidet Kaposváron

Tanácsok pályakezdőknek: így javíthatod az elhelyezkedési esélyeidet Kaposváron

Az álláskeresés olykor több éves tapasztalat birtokában is kihívást jelentő feladat, nemhogy pályakezdőként. A legtöbb munkáltató ugyanis elsősorban a rutinosabb jelentkezőket keresi, akik már jártasabbak a munka világában. Persze fiatal, a munkaerőpiacra kilépni készülő álláskeresőként sem reménytelen a helyzeted, sőt, akár egészen gyorsan sikerre vezethetnek az elhelyezkedéssel kapcsolatos törekvéseid.

Ehhez természetesen szükséges némi felkészülés és tájékozódás, amihez a következőkben megpróbálunk segítséget nyújtani. Ennek értelmében sorra vesszük azokat a tippeket és praktikákat, amelyek megkönnyíthetik az elhelyezkedésed, és hozzásegíthetnek ahhoz, hogy akár pályakezdőként is eséllyel pályázz a kiszemelt pozíciókra.  

Gyűjts tapasztalatokat az iskolaévek alatt

A főállású elhelyezkedésed jelentősen könnyebb lesz, ha már az iskolaévek alatt megismerkedsz a munka világával. Ehhez számos lehetőség a rendelkezésedre áll, akár Kaposváron, akár az ország bármely más régiójában: többek között vállalhatsz diákmunkát, dolgozhatsz gyakornokként, sőt, kipróbálhatod magad önkéntesként is. Érdemes keresni ezeket az alkalmakat, és akár olyan munkákat is kipróbálni, amelyek egyébként nem relevánsak a tanulmányaidat illetően. Ezen tapasztalatokból ugyanis számos előnyöd származhat, példának okáért új embereket ismerhetsz meg, megtudhatod milyen kihívásokkal jár egy ledolgozott műszak, illetve képbe kerülsz a munkavégzéssel járó felelőségekkel kapcsolatban is. Na meg nem utolsó sorban lesz mivel feltöltened az önéletrajzod, és nem leszel bajban, mikor az iskolaévek alatti ténykedésedről, aktivitásodról kérdeznek egy állásinterjún.

Készíts figyelemfelkeltő pályázati anyagot

A pályázati anyagnak nélkülözhetetlen eleme a minőségi önéletrajz, amit pályakezdőként fokozottan javasolt kiegészíteni motivációs levéllel is. Persze főállású tapasztalat hiányában előfordulhat, hogy nehézséget okoz ezen dokumentumok elkészítése, hisz nem tudod, hogy miként töltsd fel őket tartalommal. Mindenekelőtt az önéletrajz típusát tekintve, érdemes a kronologikus fajtát választanod, mivel az több teret enged a személyes kvalitások bemutatásának, és kevésbé kerül fókuszba a korábbi tapasztalatok taglalása.

De ha már a tapasztalatnál tartunk, akkor sem kell pánikba esned, hisz a pályakezdő önéletrajzodban a korábbi diákmunkáidat, gyakornoki állásaidat vagy önkéntes tevékenységeidet is bátran feltüntetheted. Ha pedig ezek egyikével sem rendelkezel, akkor akár a tanulmányi sikerek, az iskolai projektekben való részvétel, esetleg a szakköri, iskolai szövetkezeti tagságok ugyancsak feltüntethetőek. Mindezen információkat pedig kiegészítheted egy ütős motivációs levélen keresztül, amiben kifejted, hogy hol hallottál az állásról, miért gondolod ezt jó lehetőségnek, és mik azok a kompetenciáid, személyes tulajdonságaid, amik alkalmassá tesznek téged a pozícióra.

Pályázati anyag

Jelentkezz szakmai tapasztalatot nem igénylő pozíciókra

Bizonyos pozíciók szinte valamennyi álláskereső előtt nyitva állnak, hisz nem követelnek meg előzetes tapasztalatokat, illetve a releváns iskolai végzettség sem mindig feltétel. Ebbe a kategóriába tartoznak például az egyes vendéglátói munkakörök, kereskedelmi pozíciók, illetve a különböző betanított gyári munkák, ahol jellemzően sok pályakezdőt foglalkoztatnak. Persze könnyen lehet, hogy hosszútávon nem ezeken a területeken képzeled el magad, ugyanakkor némi tapasztalatszerzésre kiválóan alkalmasak lehetnek ezen állások. A munkavégzés során ugyanis fejlesztheted a kommunikációs képességeidet, megtanulhatsz csapatban együtt működve dolgozni, javíthatod a koncentrációd, továbbá számos egyéb hasznos soft- és hard skillre is szert tehetsz. Mindez pedig jelentősen segítheti majd a későbbi boldogulásod, akár az adott területen maradsz, akár új kihívások után nézel.

Képezd magad

A tapasztalatszerzés mellett a munkaerőpiaci értékedet az elsajátított kompetenciáid révén is fokozhatod. Éppen ezért fontos tipp, hogy folyamatosan képezd magad, hisz széleskörű tudás birtokában számos kapu megnyílhat előtted. Példaként lehetne említeni a nyelvtudást, ami egy szakterületeken átívelő kompetencia, vagyis bármivel is foglalkozz, jó eséllyel nagy hasznát veszed. Emellett pedig természetesen magában a szakmádban is érdemes fejlesztened magad, amit megtehetsz könyveken, videós anyagokon, hagyományos iskolai képzéseken, online kurzusokon keresztül is. Ezen mentalitást követve tudniillik nem csak a szaktudásodat bővítheted, hanem az önbizalmad is javulhat, ami szintén nem egy utolsó szempont, ha munkát keresel.

Ne kövesd el a gyakori álláskeresői hibákat

A sikeres és mielőbbi elhelyezkedésed érdekében fontos, hogy elkerülj néhány olyan hibát, amit egyébként a tapasztalt álláskeresők közül is sokan elkövetnek. Ezekből is az első, hogy nincs konkrét elképzelésed a megcélzott munkaköröket illetően, hanem csak úgy vakon pályázol minden szembejövő lehetőségre. Ez ugyanis egyben előrevetít egy másik hibát is, vagyis hogy valamennyi állás esetében ugyanazt az önéletrajzot használod, ami ennek megfelelően kissé sablonos. Érdemes tehát jelentkezésenként némiként átformálni a CV-t, és a pozíció követelményeire szabni azt.

Lényeges továbbá, hogy ne csak az online állásportálokra korlátozódj, hanem kövesd nyomon a kiszemelt vállalatok karrieroldalait, valamint a közösségi médiában rejlő lehetőségekről se feledkezz meg (pl. LinkedIn, tematikus álláskeresői Facebook-csoportok). Fontos emellett, hogy ne ess abba a hibába, hogy nem készülsz fel kellően az állásinterjúkra. Járj mindig utána az adott cég tevékenységi körének, és fogalmazz meg válaszokat a leggyakrabban előforduló állásinterjús kérdésekre vonatkozóan. Az előzetesen átgondolt, jól összerakott válaszaid ugyanis segítenek majd abban, hogy gördülékenyen haladjon a beszélgetés, és ezáltal jó benyomást tegyél a toborzókra. Mindent egybevetve tehát látható, hogy a pályakezdő álláskeresés egy kihívást jelentő, olykor nehéz folyamat, ugyanakkor bizonyos iránymutatások, tippek mentén haladva azért lehet boldogulni, építkezni.

KaposvarAllas.hu / N.G.