Kaposváron keresel munkát? Ezek az álláskeresési tippek megkönnyíthetik az elhelyezkedésed!

Kaposváron keresel munkát? Ezek az álláskeresési tippek megkönnyíthetik az elhelyezkedésed!

Az álláskeresés sokak számára kihívást jelent, ami nem meglepő, hisz rengeteg kisebb-nagyobb hibát el lehet követni ezen folyamat során, amelyek hátráltathatják az elhelyezkedést. Persze a hibák kiküszöbölésével egyben az esélyek is javíthatók, így nem árt erőfeszítéseket tenni, és utána járni az aktuális álláskeresési trendeknek, legfontosabb praktikáknak.

A következőkben ehhez nyújtunk némi segítséget, vagyis összegyűjtjük azokat a tippeket, amik révén hatékonyabbá teheted az álláskeresésed. Konkretizálva: többek között szó esik majd az álláskeresési technikákról, a pályázati anyagok összeállításáról, a kapcsolatépítés fontosságáról, az állásinterjús szereplésről és más elhanyagolhatatlan tényezőkről is.

Legyen célod, stratégiád

Az álláskeresés egyik legalapvetőbb – ám sokszor elfelejtett – lépése, hogy tisztázod magadban, hogy milyen területen, milyen iparágban szeretnél elhelyezkedni, és hogy ezen belül melyek a számításba vehető pozíciók. Ez különösen a pályakezdők és a karrierváltók esetében fontos, akik hajlamosak amolyan „lesz, ami lesz” taktikát követni, és szinte minden elérhető pozícióra pályáznak. Ha ez meg van, akkor következhet a kutatómunka, vagyis nézz utána a Kaposváron elérhető lehetőségeknek. Fontos, hogy ezt ne csupán egy platformon tedd, hanem igyekezz kiszélesíteni az álláskeresési eszköztárad: állásoldalak, mobil applikációk, közösségi média (pl. LinkedIn, tematikus csoportok a Facebookon), személyes ismerősök, céges karrieroldalak – csak hogy néhány lehetőséget említsünk.  Mindezek mellett pedig az időbeosztás tekintetében is igyekezz egyfajta rendszert vinni az álláskeresésedbe annak érdekében, hogy ne maradj le az új lehetőségekről és az elsők között pályázhass.

Készíts minőségi pályázati anyagot

Aligha jelenet bárki számára újdonságot, hogy egy állásra való jelentkezés szándékát a pályázati anyag beküldésével lehet kifejezni. A pályázati anyagnak több dokumentum is a része lehet, beleértve például a kihagyhatatlan önéletrajzot, vagy az esélyek javítását szolgáló motivációs levelet, esetleg referencialevelet. Ezen anyagokkal kapcsolatban az egyik legalapvetőbb követelményt jelenti – a szerkesztésbeli és nyelvhelyességi tényezőkön túl –, hogy ne legyen sablonosak, hanem valamilyen módon ragadják meg a toborzók figyelmét. A sablonosságot pedig úgy lehet a leghatékonyabban kiküszöbölni, ha minden jelentkezésedhez némiképp módosítasz az önéletrajzodon, illetve motivációs leveleden, és az adott pozíció követelményeire szabod azokat. Például, ha egy olyan pozícióra jelentkezel, ahol a csapatjátékos attitűd kiemelt fontossággal bír, akkor érdemes a korábbi csapatmunkákra, csapatban betöltött szerepekre és elért sikerekre helyezni a hangsúlyt a tapasztalatok bemutatásakor. Egy kreatív munkakör esetén pedig akár a színekkel, betűtípusokkal, szerkesztéssel is lehet játszani.

Pályázati anyag

Érdeklődj az ismerőseidnél, építs új kapcsolatokat

Az álláslehetőségek jelentős százaléka Kaposváron is ajánlás útján kerül betöltésre, így mindenképpen tanácsos érdeklődnöd a környezetedben, hátha valaki fel tudja gyorsítani az elhelyezkedésed. Az érdeklődés már csak azért is fontos, mert így olyan betöltetlen pozíciókról is értesülhetsz, amelyek egyébként nem kerülnének meghirdetésre állásportálokon, karrieroldalakon. Sok cég ugyanis mielőtt meghirdetne egy állást, először a már meglévő alkalmazottainak ajánlásaira hagyatkozik, amely javaslatokat olykor jutalommal is honorál, ha az új munkavállaló beválik. Ha tehát egy átfogóbb képet szeretnél kapni a kaposvári álláslehetőségekről, akkor ne csupán az online hirdetésekre hagyatkozz, hanem minél szélesebb körben kérdezd ismerőseidet, illetve törekedj arra, hogy új embereket is megismerj és szakmai kapcsolatokra tegyél szert. Ezt megtehet a hagyományos módon, vagyis offline rendezvényeken keresztül (pl. előadások, workshopok, konferenciák stb.), de manapaság természetesen az online tér is segítségedre lehet ebben.

Időben készülj fel az állásinterjúra

Álláskeresőként, aktív pályázatokkal rendelkezve készen kell állnod arra, hogy bármikor megcsörrenhet a telefonod, és egyből egy állásinterjús szituációban találod magadat. Sok esetben ugyanis a cégek először egy telefonos előszűrést bonyolítanak le a jelentkezőkkel, s csak azt követően adják meg a lehetőséget egy videós vagy egy személyes állásinterjún történő bizonyításra. A sikertelen szereplés és a rossz első benyomás elkerülése végett tehát már a jelentkezésed leadását követően tanácsos elkezdened készülni az interjúra. Ehhez mindenképpen nézd át a gyakran előforduló kérdéseket, továbbá a cég tevékenységi körének, iparágának, vállalati kultúrájának se felejts el utánajárni. Ez utóbbiról ugyanis az álláskeresők közül sokan hajlamosak megfeledkezni, ami igencsak kellemetlen helyzetet eredményezhet, pláne a „Mit tud a cégünkről?” jellegű kérdések felmerülésekor. Éppen ezért minél korábban érdemes elvégezni ezt a kutatómunkát, hisz annál inkább tudsz majd átgondolt, és jól megfogalmazott válaszokat adni.

KaposvarAllas.hu / N.G.