Multi vagy KKV, esetleg startup? Mutatjuk, melyiknél mire számíthatsz!

Multi vagy KKV, esetleg startup? Mutatjuk, melyiknél mire számíthatsz!

Az álláspályázás során számos szempontot tanácsos mérlegelni, amibe egyebek mellett a cégméret is beletartozik. Ez ugyanis mondhatni egy megkerülhetetlen tényező, hisz az adott cég mérete rengeteg mindent befolyásolhat, beleértve többek között az általános munkahelyi légkört, a vállalati kultúrát, az egyes munkavégzési folyamatokat, a felelősségeket vagy a bérezést, javadalmazást.

Éppen ezért álláskeresőként nem árt tisztában lenned azzal, hogy ezen szempontok tekintetében cégmérettől függően mire számíthatsz. A következőkben ehhez nyújtunk némi segítséget, vagyis összefoglaljuk a multinacionális cégek, a kkv-k, illetve a startupok legfontosabb jellemzőit. Persze mindezek nem tekinthetőek kőbevésett, minden cégre jellemző igazságoknak, ugyanakkor egyfajta iránymutatóként szolgálhatnak a döntést illetően.

Munkavégzés egy multinacionális cégnél

A multinacionális cégek tulajdonosi köre több országból kerül ki, és általában több tízezres vagy akár százezres nagyságrendben foglalkoztatnak munkavállalókat. Esetükben általában olyan cégekről beszélünk, amelyek nevei a legtöbbek számára ismerősen csengenek, így kifejezetten jól mutat az önéletrajzban, ha valaki a karrierje során tevékenykedett ilyen vállalatnál. Előny továbbá az is, hogy multik általában nagy hangsúlyt fordítanak a fiatalok kinevelésére, a karrierépítési lehetőségek biztosítására. Ezen megfontolás mentén gyakran hirdetnek különböző junior pozíciókat, amelyek ideálisak lehetnek a pályakezdők számára a karrierjük megkezdéséhez. Természetesen emellett a tapasztalt munkavállalóik számára is adódhatnak bőven lehetőségek, továbbá a már meglévő munkatársak is helyezkedhetnek cégen belül, akár vertikálisan, akár horizontálisan is. Mindezen kívül pedig a bérezés, illetve a széleskörű juttatási csomag is a multik mellett szóló pozitívum lehet, amivel gyakran a kis- és középvállalkozások nem képesek tartani a versenyt.  

Ezzel együtt viszont hátrányt jelenthet a túlzottan bürokratikus struktúra, ahol a döntési folyamatok gyakran indokolatlanul hosszúak és bonyolultak. Negatívumként értelmezhető emellett az is, hogy a pozícióhoz tartozó feladatkörök és munkavégzési módszerek általában szigorúan körülhatároltak, így az egyéni ötletek és megoldások kibontakoztatására kevésbé van lehetőség. Szintén nem a pozitívumok közé sorolandó a kissé személytelen légkör, ahol a munkavállalók csupán egy-egy fogaskerékként funkcionálnak a hatalmas gépezetben. Mindemellett pedig a nagy jövés-menés, azaz a munkatársak és vezetők személyét érintő gyakori változások ugyancsak megnehezíthetik a mindennapokat egy multinál, hisz így sokkal nehezebb összekovácsolódni, valódi csapattá válni.

Fókuszban a kis- és középvállalkozások

A kisebb cégek egyik legfontosabb előnyét a családias légkör jelenti, ahol mindenki jól ismer mindenkit, s ezáltal sokkal kevésbé formális a hangulat. Előny lehet továbbá a feladatok sokszínűsége, amelyek megoldásainak tekintetében gyakran szabad kezet kapnak a munkavállalók, vagyis sokkal inkább támaszkodhatnak az egyéni ötleteikre, mint az egy multinál jellemző. Kedvező ezenkívül, hogy a céges vezetés elérhetőbb és könnyebben megszólítható, így a döntésekről is hamarabb és elsőkézből lehet értesülni, valamint a munkavállalók kérései is előbb találnak értő fülekre.

Hátrány lehet ugyanakkor, hogy a javadalmazás sok esetben korántsem annyira széleskörű és versenyképes, mint egy nagyvállalatnál. Emellett az előrelépési lehetőségek is korlátozottak, így ha valaki magasabb pozícióba szeretne jutni és kedvezőbb fizetésre szert tenni, abban ez esetben gyakran csak a munkahelyváltás jöhet szóba megoldásként. Nehézséget jelenthet továbbá, hogy ezen cégek nem mindig állnak stabil anyagi lábakon, valamint az idejétmúlt vezetői gondolkodásmód és olykor a szakértelem hiánya szintén kihívást okozhat. Bár ez utóbbi negatívumok főként a mikro- és kisvállalkozásokra jellemző, és elkerülhetőek egy középvállalatnál, amelyek sok tekintetben hasonlítanak a multikra, tehát egyfajta átmenetet képeznek a két céges kultúra között.

Startup vállalkozás

Élet a feltörekvő startup cégeknél

A startup cégek valamennyi vállalati kultúrából merítenek, hisz egyrészt jellemzi őket egy nemzetközi szemléletmód, viszont ezzel együtt a családias, összetartó légkör ugyanúgy megtapasztalható. A startupok működésében kulcsszerepet játszik az innováció, vagyis kiváló terepet biztosít a munkavállalók számára a gondolataik, ötleteik megvalósítására. Emellett egy ilyen cégnél rengeteg tapasztalat is gyűjthető, hisz a munkavégzés során nem ritkán több szerepkörben is helyt kell állni, vagyis a napi teendők nincsennek úgy lekorlátozva, mint egy multinacionális vállalat esetében. Mindez pedig egyben rengeteg tanulási lehetőséggel is együtt jár, ami ugyancsak rendkívül fontos tényező manapság a munkaerőpiacon.

Hátrány lehet viszont a rengeteg felelősség és a megannyi túlóra, ami egy kezdő vállalkozás felvirágoztatásához szükséges. Ez hosszú távon igencsak megterhelő és stresszes lehet, pláne úgy, hogy kockázat is magas, hisz korántsem biztos, hogy a belefeccölt munka végül meghozza a gyümölcsét, és a vállalat kiugró sikereket ér majd el. Ráadásul a növekvő fázisban, a kitűzött célok eléréséig – vagy legalábbis megközelítéséig – a megkereshető bérek sem igazán kedvezőek. Persze való igaz, hogy ha egyes iparágakban tevékenykedő, például IT-s startupokról van szó, akár kifejezetten versenyképes jövedelmekkel is lehet találkozni. Ezzel együtt viszont a feljebb lépési lehetőségek itt is korlátozottak, mivel ezen cégek többnyire lapos hierarchia szerint szerveződnek.

Kaposvári vállalatok listáját itt találod: https://kaposvarallas.hu/vallalatok

KaposvarAllas.hu / N.G.