Munkanélküli regisztráció feltételei és szabályai 2023-ban

Munkanélküli regisztráció feltételei és szabályai 2023-ban

Sokan hezitálnak az álláskeresői regisztrációval, vagy pusztán anyagi támogatás reményében fordulnak a munkaügyi hivatalhoz. Az első félelem gyökerezhet abból is, hogy az álláskereső regisztrálóknak együtt kell működniük a hivatallal, tehát elfogadniuk azokat ajánlatokat, melyeket onnan kapnak. Ez nem feltétlenül van így, de azért van valóságalapja és némi kikötés a szerződésben. Ebben a bejegyzésben részletesen kifejtjük a témát, illetve azt is, kik és hogyan regisztrálhatnak aktív álláskeresőként Kaposváron!

A munkanélküli regisztráció jelentése

A munkanélküli regisztráció a munkavállalóknak nyújtott szolgáltatás, amely lehetővé teszi számukra, hogy hivatalosan bekerüljenek a munkanélküli álláskeresők nyilvántartásába 2023-ban. Ezzel a regisztrációval a munkanélküliek Kaposvár városában hozzáférést szereznek különböző munkakeresési támogatásokhoz és szolgáltatásokhoz, például álláskeresési járadékhoz, munkaerő-piaci képzésekhez és foglalkoztatási lehetőségekhez. A regisztráció során az egyénnek meg kell felelnie bizonyos feltételeknek és követelményeknek, például aktívan keresni kell munkát, részt kell venni munkaerő-piaci programokban és betartani a munkaügyi hatóság előírásait.

Ki minősül álláskereső személynek?

Az álláskereső személynek meg kell "felelnie" bizonyos feltételeknek, nem folytathat nappali tagozatos tanulmányokat, nem jogosult öregségi nyugdíjra vagy megváltozott munkaképességű személyek ellátására. Nem állhat fenn jelenleg munkaviszony vagy keresőtevékenység, kivéve a nevelőszülői foglalkoztatást és az alkalmi munkaviszonyt. Az elhelyezés érdekében együtt kell működnie a járási hivatallal, és szerepelnie kell az állami foglalkoztatási szerv nyilvántartásában álláskeresőként.

Regisztráljak-e álláskeresőként, vagy sem?

Mindenképpen javasolt! Hogy miért? Hiszen a a munkanélküli regisztráció számos előnnyel jár, amelyek segítenek az álláskeresőknek a munkaerő-piacon való jobb helyzetben való elhelyezkedésben. Az elsődleges előny az álláskeresési járadék vagy munkanélküli segély igénylése lehet. Ezek a támogatások anyagi segítséget nyújtanak azoknak, akik munkájuk elvesztése miatt kerülnek nehéz helyzetbe. Az álláskeresési járadék biztosítja a keresetkiesés enyhítését, amíg az álláskereső új munkát talál. Ezzel lehetőség nyílik a megélhetés fenntartására és a munkakeresés koncentráltabbá tételére.

A munkanélküli regisztráció további előnyei

A munkanélküli regisztráció további előnyei között találhatók a különböző támogatások és pályázatok elérhetősége. Az álláskeresők gyakran jogosultak olyan képzésekre és programokra, amelyek segítenek a szakmai készségek fejlesztésében és a munkaerőpiaci versenyképesség növelésében. Ezek a képzések hozzájárulhatnak az álláskeresők jobb esélyeihez az új munkahely megszerzésében. Emellett egyes szervezetek, vállalatok pályázati lehetőségeket kínálhatnak, amelyekkel az álláskeresők munkavállalói készségeiket bővíthetik, és új lehetőségeket teremthetnek számukra.

Álláskeresési járadék és munkanélküli segély

Az álláskeresési járadékot az az egyén igényelheti, aki a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalban van regisztrálva álláskeresőként. Ehhez szükséges, hogy az illető az utolsó három év során legalább 360 napnyi jogosultsági idővel rendelkezzen, ne legyen jelenleg munkaviszonyban, ne folytasson vállalkozói tevékenységet, és hogy saját erőfeszítéseivel végzett álláskeresése ne vezessen eredményre. Ezen felül, ha a foglalkoztatási szerv sem tud számára megfelelő munkahelyet biztosítani, akkor is jogosult lehet az álláskeresési járadékra.

A munkanélküli segély összegének kiszámítása 10 munkanapra 1 folyósítási napot jelent, legfeljebb 90 napig. A folyósítás összege a számított járulékalap 60%-a, ami a kapott bruttó fizetésből származik, de nem haladhatja meg a minimálbér legalacsonyabb összegét. Ez talán nem túl sok, de nem is kevés – bizonyos helyzetekben igazán jól jön!

Anyagi támogatás nélkül is megéri álláskeresőként regisztrálni

Az álláskereső regisztráció előnyei sokrétűek, és nem csupán a munkaajánlatokra korlátozódnak, amelyeket a munkaügyi hivataltól kaphat. Számos vállalat kifejezetten az álláskeresőként regisztrált munkaerőt keresi bizonyos pozíciókba, mivel ilyen esetben támogatást igényelhetnek az államtól. A regisztrált álláskeresők továbbá jogosultak lehetnek utazási költségtérítésre, ingyenes képzésekre, lakhatási támogatásra, és akár vállalkozóvá válás során is számíthatnak az állam segítségére. Ezek az előnyök több szempontból is fontosak lehetnek, tehát ha Ön elveszítette a munkáját, érdemes megfontolni ezt a lépést.

Támogatások

Az álláskereső regisztráció különböző támogatásokat kínál, melyekre jogosult , csupán meg kell igényelni őket. Ezen kívül a jövőbeli munkaadója is támogatást kaphat, ha Önt alkalmazza, és Ön aktív álláskeresőként van regisztrálva. Ezen előnyök révén nőhetnek az esélyei a gyorsabb elhelyezkedés reményében. A támogatásokról, pályázatokról és további lehetőségekről részletes információt a Munkaügyi Központ hivatalos platformján találhat.

Pályázatok

A pályázati foglalkoztatás szintén a regisztrált álláskeresőknek nyújt lehetőségeket. A munkaadók pályázat benyújtása alapján támogatást kaphatnak az álláskeresők foglalkoztatásához, például munkahelyteremtő bértámogatások formájában. Ezek a lehetőségek tovább bővítik az álláskeresők és munkaadók közötti együttműködési területeket.

Ingyenes képzések

Az ingyenes képzések Kaposváron évről évre változó méretű csoportokban zajlanak, és kifejezetten a regisztrált álláskeresőknek szólnak. A képzésekre való bejutáshoz meghatározott feltételeknek kell megfelelni, és az elvégzett képzésért cserébe nemcsak szakmai tudást szerezhet, de támogatást is kaphat a képzés ideje alatt. Vannak olyan képzések, amelyek érettségi meglétéhez kötöttek, és másokhoz előzetes OKJ-s végzettség vagy előképzettség szükséges. Mindezek alapján aktív álláskeresőként számos lehetősége nyílik a karrierút módosítására és fejlesztésére, így új kapukat nyithat meg maga előtt.

Munkanélküli regisztráció Kaposváron

Munkaviszony megszűnése esetén célszerű a helyi Járási Hivatalhoz, más szóval a Munkaügyi Központba fordulni. Amennyiben Kaposváron él, ezt a folyamatot a Kaposvári Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán tudja intézni.

A Kaposvári Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály elérhetőségei:

Bár nem szükséges személyesen megjelenni, ha rendelkezik ügyfélkapuval, azonban ha jogosult álláskeresési járadékra, akkor a személyes kapcsolat elkerülhetetlen. Emellett lehetőség van elektronikus ügyintézésre is, amennyiben rendelkezik számítógéppel és internetkapcsolattal, azonban az ehhez szükséges dokumentumokat személyesen is be kell nyújtani.

Részletes információk itt találhatóak: https://nfsz.munka.hu/tart/allaskeresok

A munkanélküli regisztráció lépései

A munkanélküli regisztráció lépései alapvetően a következők:

  1. Felismerés: amikor elveszíti a munkjátá vagy munkahelyváltást tervez, felmerülhet Önben a szükség, hogy munkanélküli segítséget igényeljen. Fontolja meg, hogy a munkanélküli regisztráció lehetőségét válassza.

  2. Elhatározás: döntse el, hogy regisztrálni szeretne munkanélküliként, hogy kihasználja a rendelkezésre álló támogatásokat és lehetőségeket. Fontos, hogy ezzel segítséget kap a munkakeresésben és a karrierépítésben egyarámt.

  3. Bejelentkezés: lépjen be a helyi munkaügyi hivatal online platformjára vagy személyesen látogasson el a hivatalhoz. Töltse ki a szükséges űrlapokat és jelentkezzen be regisztrált álláskeresőként. Így hozzáférést nyer a különböző támogatásokhoz és lehetőségekhez.

Az egyszerűsített lépések segítenek eligazodni a munkanélküli regisztráció folyamatában, hogy minél hatékonyabban használhassa ki a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Munkanélküli regisztráció helye

Napjainbakn a hatóságok a távoli ügyintézés irányába terelik az álláskeresők regisztrációját, de elfogadják a személyes jelentkezéseket is. Az online jelentkezés egyszerűbb, ha már rendelkezik Ügyfélkapu bejelentkezéssel - ilyenkor az e-Papír platformon keresztül tudja elküldeni a regisztrációhoz szükséges dokumentumokat.

Online vagy személyes munkanélküli regisztráció

Amennyiben nincs Ügyfélkapuja, online ügyintézésre is van lehetőség - ehhez látogassa meg a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elektronikus ügyintézési felületét, és a TAJ-szám, születési dátum, illetve elérhető e-mail cím megadásával további információkat kaphat a regisztráció folyamatáról.

Amennyiben személyesen szeretné benyújtani a jelentkezésed, azt csak előzetes időpontfoglalás után teheti meg. Az időpontkérés legegyszerűbben az Ügyfélkapun keresztül történhet, az Önhöz legközelebb eső kaposvári kormányablakba.

Szükséges dokumentumok

A szükséges dokumentumok közé tartoznak az

  • alapvető személyes adatok, mint a személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ-kártya és az adószám.

  • A munkaügyi papírok között szerepelnek a munkáltatói igazolások, az álláskeresési járadék és álláskeresési segély igényléséhez szükséges igazolólap, az adatlap a bírósági végzéssel megállapított tartási kötelezettségről, a munkaviszony megszüntetésekor kitöltendő jövedelemadó adatlap, valamint külföldről hazatérő munkavállalók esetében az U1 munkaviszony igazolás. Ezeket a dokumentumokat a munkáltatótól kapja meg.

  • Amennyiben egyszerűsített foglalkoztatásban van, vagy nem dolgozott külföldön, U1 igazolás nem szükséges. Minden más esetben ezekre a dokumentumokra szüksége lesz.

Mindezek mellett fontos, hogy a bankszámla adatok is meglegyenek, hiszen erre utalják majd a jóváírt összeget. A folyósítás ideje alatt a TB (társadalombiztosítási) jogviszony is fennáll.

Munkanélküli regisztráció dokumentumok

A munkaközvetítés menete

A munkaügyi hivatalhoz nem csak álláskeresők, hanem munkavállalókat kereső vállalkozások is regisztrálhatnak. A hivatal ezeket a munkáltatók által kínált pozíciókat - a kompetencia és a szakterület alapján - továbbítja az álláskeresők felé. Ha egy ilyen állásajánlatot kapna, és megfelel a benne foglaltaknak, az együttműködési megállapodás alapján köteles elfogadni azt. Ellenkező esetben a hivatal a "megszegett kötelezettség" miatt törli a nyilvántartásból. Az automatikus törlésre sor kerül, ha másképp is megsérted a megállapodást, például ha 15 napon belül nem jelented be az adataid változását, vagy ha elkezd dolgozni. A törlést követően csak 60 nap múlva lehet ismét regisztrációt kezdeményezni.

Munkanélküli regisztráció megszüntetése

Az álláskereső köteles 15 napon belül bejelenteni minden munkaviszonybeli vagy elérhetőségi változást. Amennyiben ezt elmulasztja és 60 napon keresztül nem regisztrál vissza, a rendszer automatikusan törli a bejegyzést. A munkanélküli regisztráció megszűnhet továbbá, ha az álláskereső kéri a törlést, már nem minősül aktív álláskeresőnek, egészségi okok miatt nem részt vehet a keresésben, meghal, vagy nem működik együtt az állami foglalkoztatási szervvel.

KaposvarAllas.hu / P.P.