Érdekel a kereskedelem? Területi képviselőként sikeres karriert építhetsz akár Kaposváron is!

Érdekel a kereskedelem? Területi képviselőként sikeres karriert építhetsz akár Kaposváron is!

A kereskedelmi, értékesítői állások az elhelyezkedési lehetőségek széles választékát kínálják országszerte, így természetesen Kaposváron is. Ezen belül is van egy pozíció, amivel kimondottan gyakran lehet találkozni, nevezetesen a területi képviselők munkaköre. Ők azok, akiknek tevékenysége kiemelt jelentőséggel bír az értékesítési stratégia megvalósítását, valamint az eladási számok elérését illetően, hisz a szerződéskötések rajtuk keresztül történnek.

Ehhez természetesen előtte meg is kell győzniük a potenciális partnereket, hogy az általuk képviselt cég és annak terméke megfelelő választás a számukra. Persze a területi képviselők munkája nem merül ki csupán az ügynöki tevékenységekben, számos egyéb feladatot is takar. A következőkben ezeket, illetve az ellátásukhoz szükséges képességeket fogjuk bemutatni!

A területi képviselők feladatai

A területi képviselői munkakör kapcsán alapvetően két titulussal lehet találkozni: kereskedelmi területi képviselő és minőségbiztosítási területi képviselő. A következőkben elsősorban az előbbiek, vagyis a kereskedelmi feladatokat ellátó szakemberek munkájával fogunk foglalkozni. Esetükben a feladatkör főként a munkáltatójuk termékeinek értékesítése, az eladásaik fokozása köré összpontosul. Mindez többek magában foglalja a potenciális ügyfelek közvetlen megkeresését is, mikor a területi képviselők – többnyire előre egyeztetett időpontban – üzleteket, boltokat látogatnak meg, s átfogóan bemutatják az általuk képviselt cég termékeit, valamint ajánlatot tesznek azok értékesítésére vonatkozóan.

A munkájuk során tehát a kapcsolatépítés egy megkerülhetetlen és alapvető fontossággal bíró tevékenység, hisz minél több vezető beosztású munkatársat, ügyvezetőt, marketingvezetőt vagy beszerzési vezetőt ismernek az egyes vállalatoknál, annál hatékonyabban és eredményesebben tudnak megállapodásokat kötni. Persze az együttműködések kiépítése és az új partnerekkel való szerződéskötések lebonyolítása mellett nagy hangsúlyt kell fordítaniuk a már meglévő ügyfelekkel való kapcsolattartásra is, hisz az igények, megrendelések folyamatosan változnak, ami szükségelteti azok állandó nyomon követését.

Vannak feladataik továbbá merchandising tevékenységekhez kötődően is, azaz a meglévő partnereknél rendszeresen ellenőrizniük kell a termékek megfelelő megjelenítését, az áruk elrendezését, illetve a polckép megvalósítását az erre vonatkozó megállapodás alapján. Az ellenőrzési feladataik mindemellett kiterjednek a bolti- és raktárkészlet fogyásának figyelemmel kísérésére is, de ezenkívül az ársávokat és a termékek szavatossági idejeit is át kell tekinteniük látogatásukkor. Az elmondottakon kívül fontos részét képezi még a munkájuknak a konkurenciafigyelés, illetve a potenciális helyi ügyfelek, bővülési lehetőségek feltérképezése is, azaz némi kutatómunka sem idegen ettől a pozíciótól.

kereskedelem szakma

A pozícióhoz szükséges kompetenciák, személyes tulajdonságok

A területi képviselők munkája meglehetősen összetett, ebből adódóan felkészült, jól képzett és talpraesett szakembereket kíván.  Éppen ezért az ilyen jellegű pozíciókra szóló hirdetésekben rendszeresen megjelenik a felsőfokú képesítés, valamint a legalább 2-3 éves releváns szakmai tapasztalat megléte is a meghatározott elvárások között. Összességében tehát nem egy belépő, pályakezdő pozícióról beszélünk, vagyis mindenképpen jártasnak kell lennie gazdasági, kereskedelmi vagy értékesítési területeken annak, aki eséllyel szeretne versenybe szállni egy-egy területi képviselői állás kapcsán. Elengedhetetlen továbbá a B kategóriás jogosítvány is, hisz ebben a munkakörben az utazás a napi rutin részét képezi, aminek a leginkább rugalmas, mobilis módját a személygépkocsi jelenti. Mindemellett pedig a számítógépes ismeretek sem elhanyagolhatóak, különös tekintettel a levelezőprogramokra, illetve az egyes MS Office szoftverekre (pl. Word, Excel, PowerPoint).

Persze nem csak tanult kompetenciákra, hanem bizonyos személyes tulajdonságokra, soft skillekre is szükség van ezen munka kapcsán. Példaként lehet említeni a kiváló kommunikációs képességet, aminek a tárgyalások lebonyolítása során, illetve a felmerülő problémák, panaszok esetén lehet rendkívül jó hasznát venni. Fontos továbbá a szervezettség és a pontosság is, ami az egyes időpont szerinti ügyféllátogatásokra, valamint a szerződések kialakítására egyaránt vonatkozik. Az ugyanis rendkívül komolytalanná tenné a céget, ha a képviselő késne a megbeszélésekről, esetlegesen kedvezőtlen vagy hibás szerződéseket, árajánlatokat állítana össze.

Szükség mutatkozik mindemellett a magas stressztűrő képességre is, hisz a konkurenciával történő állandó versenyhelyzetben a területi képviselőkön nagy a nyomás, hogy a lehető legtöbb és legjobb üzleteket üssék nyélbe. Végezetül pedig a tanulékonyságról, befogadókészségről sem feledkezhetünk meg, hisz tipikusan olyan munkakörről beszélünk, aminek rejtelmeit nem iskolai képzéseken keresztül, hanem a munkáltató cég tudásanyagának segítségével, illetve a közös munka során, a gyakorlatban lehet elsajátítani.

KaposvarAllas.hu / N.G.