Ezek a raktáros munkakörök akár Kaposváron is elérhetőek lehetnek!

Ezek a raktáros munkakörök akár Kaposváron is elérhetőek lehetnek!

A különböző raktári munkavégzésre szóló lehetőségek rendszeres visszatérői az álláshirdetéseknek Kaposvár vonatkozásában is. Ezek a pozíciók meglehetősen népszerűek is az álláskeresők körében, hisz többnyire nem támasztanak megugorhatatlan feltételeket a pályázók felé. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy raktáron belül több munkakört is megkülönböztethetünk, amelyekhez kapcsolódó elvárások eltérőek lehetnek, hisz a felelősségek is mások.

A következőkben ezeket fogjuk áttekinteni, vagyis bemutatjuk a leggyakrabban előforduló raktári munkákat, valamint az azokkal járó feladatokat. Mindemelett pedig egy általános leírást is adunk a raktárosi feladatok ellátásához szükséges kompetenciákról és személyes tulajdonságokról, továbbá szót ejtünk a szakma kitanulásának kaposvári lehetőségeiről is.

Tipikus raktári munkakörök

Ha főbb raktárosi munkákat tárgyaljuk, mindenképpen a raktárvezetők munkakörével érdemes nyitnunk a sort, hisz ők gyakorlatilag a raktárak mozgatórugóiként funkcionálnak. Feladataik ennek következményeként rendkívül sokrétűek, de alapvetően a raktár irányítása és a vállalat irányelvei szerint való működtetése köré összpontosulnak. Ebbe számos tevékenység beletartozik, ideértve többek között az átvételi, raktározási és elosztási műveletek koordinálását, a raktározásra vonatkozó szabályok betartatását, a hatékony helykihasználás biztosítását, a raktári munkarend megtervezését, valamint az ügyfelekkel, beszállítókkal való kapcsolattartást.

Ugyancsak széleskörben látnak el feladatokat maguk a raktárosok is, akiknek tevékenysége majdnem minden, a raktár működésével kapcsolatos munkafolyamatra kiterjed. Ez azt jelenti, hogy feladataiknak részét képezi egyebek mellett az áruk átvétele és kipakolása, a telephelyen belüli árumozgatás, az áruk értékesítésre történő összekészítése, a késztermékek biztonságos tárolása, a termékek felcímkézése, valamint a raktári rend folyamatos fenntartása.

Mindez gyakran adminisztratív teendőkkel is kiegészül, bár sok helyen ezek ellátására külön munkavállalókat alkalmaznak, méghozzá raktári adminisztrátorokat. Ők azok, akik különböző dokumentumkezelési, illetve nyilvántartási feladatokon keresztül támogatják a raktár zavartalan és gördülékeny működését. Ebbe olyan tevékenységek tartoznak bele, mint például a kimenő és bejövő áruk adminisztrálása, az anyagmozgatás és anyagkiadás koordinálása, a sérült és hiányzó készletek ellenőrzése, jegyzőkönyvbe vétele, valamint a leltározásban való aktív közreműködés.

Mindemellett pedig a raktárosi pozíciókat tekintve előszoktak fordulni raktári segédmunkás lehetőségek is, amely munkakör főként a különösebb szakképzettséget nem igénylő feladatokat foglalja magában. Ez alatt értendő egyebek mellett a kézzel vagy anyagmozgató gép segítségével történő rakodás, a csomagolás, az áru szállításra való felkészítése, továbbá a raktári helységek, készletek és berendezések tisztán tartása. Pozíciójuk tehát összességében egy betanított fizikai munka, ami kitűnő állóképességet követel meg.

Targoncás

Fontos kvalitások a raktáros munkák kapcsán

A raktári pozíciók elvárásait természetesen nagyban befolyásolja, hogy pontosan melyik munkakörről is beszélünk. Egy raktárvezetői állás esetében például a középfokú végzettség megléte mellett jellemzően a 3-5 éves szakmai tapasztalat is megkövetelt, míg egy sima raktáros munkakörre gyakran a pályakezdők is eséllyel jelentkezhetnek. A kompetenciákat tekintve sokszor lehet találkozni számítógépes ismeretekre vonatkozó követelményekkel is (pl. MS Office, SAP, különböző levelezőrendszerek stb.), ami különösen a raktári adminisztrátor pozíció esetében lehet kulcsfontosságú. Mindezen kívül pedig majdhogynem az összes hirdetésnél megjelenik a targoncavezető jogosítvány mint elvárás, ami mondhatni egy alapvető feltétele a raktárosi pályán való elhelyezkedésnek (az adminisztrátori irány kivétel ez alól). A képesítés megszerzésére egyébként Kaposváron is adottak a lehetőségek, példának okáért az Alfa Kapos Képző Központnál.

Persze a raktári mindennapokban való helytálláshoz nem csak tanult képességekre van szükség, hanem bizonyos személyes tulajdonságok is elengedhetetlenek. Ezek egyik a rendszerszemlélet, aminek fontosságát aligha lehet megkérdőjelezni, lévén valamennyi raktár szigorú szabályrendszer szerint működik. Ennek megértéséhez és átlátásához pedig nélkülözhetetlen ezen kvalitás. Fontos továbbá a csapatjátékos attitűd is, hisz ahogy azt a korábbiakban is pedzegettük, a raktárak különböző munkakört betöltő dolgozók összehangolt munkájának eredményeként tud gördülékenyen működni. Így, ha valaki ilyen pályára vágyik, mindenképpen képesnek kell lennie megtalálni a közös hangot másokkal. Végezetül pedig a kitartás és a megfelelő fizikum sem elhanyagolható, elvégre a raktárosi pozíciók többségében fizikai munkát takarnak, ahol a munkavégzés akár váltott műszakban is történhet, s a munkaidő 10-12 órára is nyúlhat.

Raktáros képzések Kaposváron

A szakirányú képesítés a raktári munkakörök esetében sokszor nem feltétel, ugyanakkor megléte mégis nagy előnyt jelenthet a pályázáskor. Jó hír, hogy akár Kaposváron is van lehetőség ilyen jellegű oklevélre szert tenni, például az OKTÁV Továbbképző Központ tanfolyamán keresztül, ahol 4 hónap alatt lehet elsajátítani a szakma alapjait. A jelentkezés feltétele mindössze az alapfokú iskolai végzettség, s a képzés során a bevezető ismereteken túl a raktározás elméleti és gyakorlati alapjai kerülnek megtárgyalásra. Emellett az online tanfolyamok iránt érdeklődőknek érdemes lehet elgondolkodniuk a Best-Work Kft. raktárvezetői képzésén is, ami 3 hónapot vesz igénybe és teljes mértékben távoktatásban zajlik. Itt már szigorúbb bemeneti feltételekkel kell számolni, hisz érettségi bizonyítvány és szakmai előképzettség is szükséges, ugyanakkor a képesítés birtokában akár vezetői pozíciókban is könnyebben el lehet helyezkedni.

KaposvarAllas.hu / N.G.