Kreatív álláskeresési technikák és eszközök, amik révén kitűnhetsz a jelentkezők közül

Kreatív álláskeresési technikák és eszközök, amik révén kitűnhetsz a jelentkezők közül

Az álláskeresést sokszor igencsak megnehezíti a kiélezett versenyhelyzet, amiben nemritkán több tucat pályázó verseng egy-egy pozícióért. Ilyenkor természetes, hogy mint álláskereső azon gondolkozol, hogy mik azok a módszerek, amelyek segítségével esetleg felkeltheted a munkáltató érdeklődését, és némi előnyre tehetsz szert a többi jelentkezővel szemben.

Az egyik leghatékonyabb megoldást ezen probléma kapcsán a különböző kreatív eszközök szolgáltatják. Igen ám, de mégis hogyan lehet kreativitást csempészni az álláspályázásba, ami alapvetően egy nem túl sok mozgásteret engedő folyamat? A következőkben erre adunk választ, vagyis bemutatunk néhány olyan álláskeresési eszközt és technikát, amelyek révén kitűnhetsz a jelentkezők közül, és javíthatod az esélyeidet az adott állás megszerzését illetően.

Kreatív önéletrajz és motivációs levél

Az önéletrajz és a motivációs levél alapvető, mindenki által ismert eszközei az álláspályázásnak.  Ezek áttekintésére sokszor nincs túl sok ideje a HR-nek, pláne, ha százas nagyságrendben érkeznek be a jelentkezések. Éppen ezért a népszerűbb, illetve a nagyfokú kreativitást megkövetelő pozíciók esetében érdemes olyan önéletrajzot és motivációs levelet készíteni, amik biztosan megragadják majd a toborzók figyelmét. Ehhez első körben jó megoldás lehet, ha áttekinted a cég honlapját, illetve közösségi média felületeit, és az azokon alkalmazott színeket és betűtípusokat igyekszel becsempészni a pályázati anyagaidba is. Emellett próbáld a stílust, szóhasználatot is átvenni, hisz ezzel is azt sugallhatod, hogy beleillessz a cég kultúrájába.

A szerkesztést tekintve természetesen akár előre elkészített sablonokat is használhatsz, ugyanakkor arra figyelj, hogy olyat válassz, ahol a giccs nem megy az olvashatóság rovására, és a legfontosabb információk, vagyis a személyes adatok, az elérhetőség, a szakmai tapasztalatok, a tanulmányok és a különböző készségek, kompetenciák jól áttekinthetőek. Ezt persze kiegészítheted egyéb pontokkal is, például a személyes adatokat követően a karriercélod 1-2 mondatban történő meghatározásával. Mindezen tényezők mellett pedig fontos, hogy figyelmet fordíts a kulcsszavakra is, amiket az álláshirdetés elvárások szekciójában feltüntetnek.  Igyekezz az önéletrajzodban és a motivációs leveledben is reflektálni ezekre, hisz ily módon tudatosíthatod, hogy a pályázati anyagod kifejezetten az adott munkakörre való jelentkezés céljából készült, és nem egy általános sablon, amit mindenhol használsz.

Videó-önéletrajz

A videó-önéletrajz lényegében egy videós bemutatkozó anyag, ami tartalmát tekintve ugyan hasonlít a hagyományos írott CV-re, mégis hasznos kiegészítője lehet a pályázati anyagnak, hisz sokkal átfogóbb képet adhat a jelentkezőről. Használata hazánkban még korántsem elterjedt, éppen ezért kiváló lehetőséget teremt arra, hogy rajta keresztül felkeltsd a toborzók érdeklődését. Persze ehhez fontos, hogy a kivitelezés valóban minőségi legyen. Éppen ezért a videó elkészítése előtt mindenképp készíts egy „forgatókönyvet”, azaz írd össze, hogy mit és milyen sorrendben szeretnél elmondani. Ennek során kövesd a jól ismert bevezetés, tárgyalás, befejezés struktúrát, és ehhez igazítsd az olyan tartalmi elemeket, mint például a bemutatkozás, a jelentkezés céljának és okának ismertetése, a végzettségek és munkatapasztalatok taglalása, valamint a személyes képességek, hobbik bemutatása.

A jól felépített struktúra ugyanakkor korántsem elég, hisz egy videós anyag esetében a technikai felételekről és a megvalósítási módról is gondoskodnod kell. Törekedj tehát arra, hogy olyan eszközt válassz a videó elkészítéséhez, ami minőségi felvételt készít, miközben a hangminőség is kiváló. Gondosan válaszd ki továbbá a helyszínt is, azaz olyan semleges háttér előtt filmezz, ahol nincsennek zavaró tényezők, amik elterelhetnék rólad és a mondanivalódról a figyelmet. A szerkesztés tekintetében természetesen használhatsz egyedi megoldásokat (pl. az elérhetőségek megjelenítésére, az elmondottak ábrázolására, kiemelésére), ugyanakkor itt is igaz, ami az írott önéletrajzok esetében: a giccs nem mehet a tartalom rovására. Ha pedig már tartalom, akkor érdemes azt is kihangsúlyozni, hogy a videó ne legyen hosszabb 60-90 másodpercnél, máskülönben beletekernek vagy meg sem nézik.

Álláskeresési eszközök

Portfólió, prezentáció, saját weboldal

Az álláskeresés persze nem csak az önéletrajzzal kapcsolatos megoldások révén válhat kreatívvá, professzionálissá. Példának okáért egy szakmai portfólió hasonlóan jó szolgálatot tehet, és segítségével könnyen a potenciális esélyesek között találhatod magad. Egy portfólió ugyanis az önéletrajz és a kísérőlevél mellett többek között magában foglalhatja az ajánlásokat és referenciákat, a megszerzett tanúsítványokat és díjakat, a végzettségeket igazoló papírokat és okleveleket, a teljessített tréningek és konferenciák listáját, a különböző mintaprojekteket és munkákat, valamint a korábbi munkaköri leírásokat. Ennek előnye, hogy a munkáltatók így egy sokkal kézzel foghatóbb és meggyőzőbb képet kaphatnak a szakmai teljesítményedről, hisz gyakorlatilag a munkád eredményét látják.

Kreatív megoldás lehet továbbá az is, ha a szakmai múltadat nem egy portfólió, hanem egy prezentáció formájában mutatod be. Ez különösen akkor lehet célravezető, ha a pozíció, amit megpályázol egyébként is sok prezentálást igényel. Természetesen a látvány és a minőség ez esetben is kitüntetett figyelmet élvez, vagyis törekedj arra, hogy céglógókkal, folyamatábrákkal, adott esetben grafikonokkal legyen fűszerezve a prezentációd. Ha pedig mindezen ötleteket egyikét sem érzed célravezetőnek, akkor akár egy saját weboldal létrehozásán is elgondolkodhatsz. Ez ugyanis szintén egy ideális platform lehet arra, hogy látványos és figyelemfelkeltő módon szemléltesd munkásságod. A lehetőségek tárháza tehát összességében rendkívül széles, ezzel együtt viszont igyekezz helyesen felmérni azt, hogy mely állások esetében van valóban szükségek ezen kreatív eszközökre.  

KaposvarAllas.hu / N.G.