Karrierépítés mint mérlegképes könyvelő? Kaposváron adottak a lehetőségek!

Karrierépítés mint mérlegképes könyvelő? Kaposváron adottak a lehetőségek!

A pénzügyi álláshirdetéseknek országszerte állandó szereplői a könyvelői pozíciókra vonatkozó lehetőségek. Természetesen nincs ez másként Kaposváron sem, ahol ugyancsak megannyi lehetőség közül válogathatnak a szakmában jártas munkavállalók. Ha belegondolunk ugyanakkor ebben semmi meglepő nincs, hisz minden vállalkozásnak vezetnie kell a gazdasági eseményeit, azaz szüksége van könyvelőre.

Mindez azt jelenti, hogy az elhelyezkedés és a karrierépítés is igencsak gördülékenyen tud működni ebben a szakmában. Persze az már korántsem elmondható, hogy bárki alkalmas lenne a pályára, hisz mégiscsak egy nagy felelősségű munkakörről beszélünk. A következőkben bemutatjuk, hogy ez a felelősség milyen feladatokat is takar, továbbá szót ejtünk a szakmához szükséges kvalitásokról, és a végzettség megszerzésének kaposvári lehetőségeiről is.  

A vállalkozási mérlegképes könyvelők feladatai

A könyvelők, azon belül is a vállalkozási mérlegképes könyvelők feladatai összességében meglehetősen sokrétűek és több különböző adminisztratív, illetve pénzügyekkel kapcsolatos tevékenységet is magukban foglalnak. Néhány konkrét példát említve, a felelősségeik részét képezi többek között:

  • a számlák rögzítése a törvény által előírt formában,

  • a vállalkozás számviteli politikájának összeállítása,

  • a könyviteli elszámolások, valamint a beszámoló készítés rendszerének és módszerének, illetve az ahhoz kapcsolódó belsős információs rendszer kialakítása,

  • a számviteli beszámoló elkészítése,

  • a hatóságok felé történő adatszolgáltatás, és az elektronikus ügyintézési teendők elvégzése,

  • a vállalkozás vezetője által kért pénzügyi kimutatások összeállítása, elemzése,

  • szükség esetén pénzügyi, és a gazdasági események vezetésére vonatkozó tanácsok megfogalmazása a cég vezetője felé.

Általános tévhitek, avagy mi NEM feladata a könyvelőnek?

A szakma iránt érdeklődőknek nem árt tisztában lenniük azzal is, hogy hol húzódnak munkakörük határai, és melyek azok a tevékenységek, amik már nem tartoznak egy mérlegképes könyvelő feladatai közé. Ez ugyanis gyakran szokott ellentéteket szülni a cég vezetésével. A mérlegképes könyvelőknek például nem feladatuk, hogy a beérkező számlákat a valóságtartalmuk szerint ellenőrizzék, ahogy az sem, hogy vezessék a házipénztárt vagy utalásokat bonyolítsanak le. Nem képezi részét továbbá a feladatkörüknek a vállalat részére történő új ügyfelek felkutatása, illetve a már a már meglévőkkel való kapcsolattartás sem. Mindezek mellett pedig a lezárt dokumentumok tárolása és őrzése is olyasvalami, amiről nem a könyvelőknek kell gondoskodniuk.

Könyvelő szakma

A szakmához szükséges kompetenciák, személyes tulajdonságok

A szakmában történő elhelyezkedéshez mindenekelőtt vállalkozói mérlegképes könyvelő képesítésre, illetve a tanfolyam során elsajátított kompetenciákra van szükség, amibe többek között a számviteli és pénzügyi ismeretek, a könyviteli ismeretek, az adózási ismeretek, valamint a gazdasági és jogi alapismeretek beletartoznak. Persze a tanult szakmai skillek önmagukban nem elegendőek a helytálláshoz, hanem bizonyos személyes tulajdonságokra, mentalitásbeli jellemzőkre is szükség van ehhez.

Példának okáért mindenképpen megemlítendő a precizitás és a pontosság, ami már csak azért is elengedhetetlen, mert ebben a munkakörben a legkisebb hiba is súlyos veszteségeket eredményezhet a vállalat számára. Fontos továbbá az analitikus gondolkodásmód, egyfajta matematikai érzék. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy hatalmas matematikai háttérrel kell rendelkezni ezen pozícióhoz, hanem csupán azt, hogy nem árt, ha valaki jóban van a számokkal, és képes logikusan, összefüggések mentén gondolkodni. Végezetül pedig a megbízhatóságról sem feledkezhetünk meg, hiszen egy cégnek a könyvelésébe belelátni, illetve azt kezelni erősen bizalmi kérdés.

Elérhető vállalkozási mérlegképes könyvelő képzések Kaposváron

Szakmai képesítésre természetesen Kaposváron is szert lehet tenni. Példaként említendő az Oktáv Továbbképző Központ, ahol egy másfél éves tanfolyam keretein belül lehet elsajátítani a munkakörhöz szükséges ismereteket. Elérhető továbbá a képzés online, távoktatási formában is, például a Soter-Line Oktatási Központnál, vagy a Penta Unió Oktatási Centrumnál. Minden esetben a belépési feltételt csupán az érettségi bizonyítvány megléte jelenti, s releváns szakmai előképzettség esetén bizonyos modulok alól felmentés kapható.

A tanfolyamok természetesen intézményenként hasonló struktúrában épülnek fel, amibe az alábbi témakörök tartoznak bele: könyviteli ismeretek, vállalkozások pénzügyei, gazdasági jogi és alapismeretek, pénzügy számvitel, adózási ismeretek, számvitel és adózás digitális környezetben, illetve pénzügyi kimutatások összeállítása, elemzése, ellenőrzése. Ezen szakmai ismereteket elsajátítva aztán rengeteg elhelyezkedési lehetőség nyílhat meg a munkavállalók előtt, azaz nem feltétlenül kell mérlegképes könyvelőnek állniuk. Példának okáért dolgozhatnak mint pénzügyi és számviteli ügyintéző, kontroller, belső ellenőr, analitikus könyvelő vagy bérelszámoló. Sőt később, tapasztalat birtokában akár pénzügyi és számviteli egység vezetője is válhat belőlük.

KaposvarAllas.hu / N.G.