Mutatjuk, hogyan változtak a regisztrált álláskeresői számok 2012 és 2022 között Kaposváron

Mutatjuk, hogyan változtak a regisztrált álláskeresői számok 2012 és 2022 között Kaposváron

Meredeken csökkent a regisztrált álláskeresők átlagos száma az elmúlt 10 év során Kaposváron. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisa alapján megállapítható, hogy 2022-re már több mint 67,5 százalékkal kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván a Kaposvári Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál a 2012-es adatokhoz képest.

A csökkenő tendencia csupán egyszer, a koronavírus-járvány kirobbanásával terhelt 2020-as évben tört meg, mikor is 23,6 százalékkal emelkedtek az álláskeresői számok Kaposváron. Ettől eltekintve viszont folyamatos csökkenés volt tapasztalható az előző évek adataihoz viszonyítva, aminek mértéke több esetben is meghaladta a 20 százalékot.

 

Regisztrált álláskeresők átlagos száma Kaposváron (2012-2022)

Regisztrált álláskersők Kaposváron

Az NFSZ havonta frissülő regisztere azonban nem csak regisztrált álláskeresők számáról, hanem a nemek, korosztályok és iskolázottság szerinti megoszlásukról is képet ad. Az ezt összefoglalni hivatott táblázatunkból látszik, hogy a nemek tekintetében míg korábban gyakran változtak az arányok, az utóbbi 5-6 évben egyértelműen a nők voltak többségben a regisztrált álláskeresők között Kaposváron. A különbségek ezzel együtt viszont minden évben minimálisak, csupán néhány százalékosak voltak.

Az Kaposvári Járási Hivatalnál regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők évenként

Nagyobb eltérések mutatkoznak viszont a korosztályok szerinti összevetésben, amiből az látszik, hogy a kaposvári regisztrált álláskeresők zöme a 25-54 éves korosztályba tartozik. Arányuk 56-73 százalék között mozgott az elmúlt tíz év során. Számuk viszont ezzel együtt nagy mértékben csökkent, ellenben az 55 év és feletti korosztályéval, akik esetében korántsem volt tapasztalható akkora változás a korábbi esztendők adataihoz képest.

Ugyancsak jelentős különbségek tapasztalhatóak az iskolai végzettség szerinti összehasonlításban is, amiből a csupán általános iskolát végzettek nehéz munkaerőpiaci helyzetére lehet következtetni. Ők tették ugyanis ki minden évben a regisztrált álláskeresők 41-44 százalékát Kaposváron. Ezt követően a magasabb iskolai végzettség tükrében az arányok fokozatosan csökkentek: a szakiskolát, szakmunkásképzőt végzettek 27-30 százalékos, a szakközépiskolai, technikumi képesítéssel rendelkezők 17-19 százalékos, a gimnáziumot teljesítők pedig 7-9 százalékos arányban szerepeltek a regiszterben. A sort végül a főiskolát, egyetemet végzettek zárják, akiknek aránya az elmúlt tíz esztendő során mindössze 4-7 százalék között mozgott a kaposvári regisztrált álláskeresők körében.

Forrás: Az elemzést készítette a KaposvarAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.